Barometern 2013-11-25

Christer Sjögren bjuder på mycket av allt
KONSERTER 2013-11-25 | Uppdaterad 2013-11-25

Läs online

Kalmarsalen var absolut fullsatt på lördagkvällen när Christer Sjögren, Lotta Engberg, och Gunhild Carling med orkester och kör gav publiken en generös helkväll.

Foto: Johanna Eriksson
FAKTA
Artist/Grupp: Christer Sjögrens julkonsert
Plats: Kalmarsalen
Betyg: * * *
Det lär vara Christer Sjögrens tjugonde turnéår med julkonsert. En tradition för många, och här bjöds både välkända julsånger och överraskningar.
Det är mycket av allt. Ljussättningen är storslagen med scenen inramad av draperier av stjärnfall i olika färger och som bakgrund projiceras vinterbilder, filmklipp och andra stämningsförstärkande bilder. Här balanseras på gränsen till det övertydliga, men imponerande är det, i detalj genomtänkt.
Vintervit julstämning målas upp från början med ett intro av White Christmas, Happy Holiday och Let it Snow. Rutinerade artister intar scenen, här byggs kontakten med publiken som med gamla bekanta, man har träffats förr. Det är småtrevligt, lite folkligt familjärt.
Christer Sjögren har valt flera låtar i konserten av sin favorit Frank Sinatra och han börjar med fina Have Yourself a Merry Little Christmas. Sjögren har rätta rösten med både känsla och värme. Lotta Engberg fyller på med Silver Bells och lite personligt mellansnack som får med publiken. Gunhild Carling med trumpet glittrar i orkestern med skickliga musiker, körtjejerna Elin Johansson och Frida Pettersson inte att förglömma. Gunhild Carling är ett yrväder. Energin går i topp. Hon behandlar trombon och trumpet suveränt, respektlöst, jazznumret på säckpipa är fantastiskt. Dessutom är hon vass och rolig i replikerna.
Gamla godingar förväntas och de kommer i ett fartigt medley med Fyra bugg och en cocacola, Guldbruna ögon, Djingis Kahn och några till. Gläns över sjö och strand, en högtidlig klassiker som håller, kommer efter paus. Då blir det också fler höjdare, Christer Sjögren sjunger Ol´ Man River, där han ger allt, med rösten ner i djupaste basläge. Finstämda My Grown up Christmas List har fått svensk text av Lotta Engberg själv och hon framför den koncentrerat, känsligt. Kvällen bjuder på mer julsånger, flickkören Tonsättarna och musikgissning med publiken. Christer Sjögren i högform och hela ensemblen avslutar konserten med en maffig Elvislåt med ”extra allt”.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *