Helsingborgs Dagblad- Gunhild Carling glittret i granen

Helsingborgs dagblad Läs artikel online
Gunhild Carling glittret i granen

KONSERT Publicerad 1 december 2013 kl. 11:03 Uppdaterad 1 december 2013 kl. 13:01
Med lördagens välbesökta men inte fullsatta tillställning inleddes på allvar vad som i december dominerar artistbesöken i Helsingborg – musik i julens tecken. Riktad till en publik i mogen ålder som tror på tomten, alltså de traditioner som hör den stundande helgen till.

När det gäller sången behöver Christer Sjögren ingen hjälp. Att han har en varm bärande röst – speciellt i det djupare registret där han hämtar ”Ol’ man river” – har han i tjugo år visat under sina turnéer landet runt. Men tajming som humorist har han inte, och mellansnackets plattheter får min mentala gran att barra. Rutinerade allsångs-Lotta Engberg kompletterar den fyrkantigare medspelaren så att myset blir familjärt smågnabbigt.

Multikunniga Gunhild Carlings kvicka repliker och högvarvade energi tänder konsertens tomtebloss. Hon glittrar fysiskt, verbalt och musikaliskt. Hon hanterar lika självklart medeltida säckpipa och harpa. Trombon- och trumpetspelet är mustigt. Sjunger uttrycksfullt jazzigt gör hon också. När hon är med ökar bifallet.

Naturligtvis finns de vanligaste julsångerna med, och lån från Frank Sinatra (”Have yourself a merry little christmas”) som Christer Sjögren för övrigt ägnar sitt kommande album och vårturné. Den helga natten glänser över sjö och strand medan det dröms om en vit jul bortanför grådasket. Christer och Lotta överraskar mer än övertygar i Povel och Wenches hippiega ”Jag diggar dig”.

Så fort tempot dras upp ur julgröten och saftsåsen så dominerar dansbandsstuket. Christer går ända tillbaks till Djingis Khan. Här ges plats för ett medley av hits (där publiken klappar med), men även en ny text av Lotta som kompar sig vid keyboarden. Riktigt hjärteknipande blev det när en barnkör fick vara med och ett par av flickorna lekte charader med publiken.

Orkestern, med gitarresset Lasse Wellander, levererar smakfullt och svängigt när så tillåts.

Körtjejerna Frida Pettersson och Elin Johansson showar med gott humör.

Ljussättningen är smakfull utan de överdrivna färgkaskader som ibland medföljer sådana här julpaket. Bildprojektionerna och filmklippen är omväxlande och genomtänkta. Det lät inledningsvis tunt, men ljudet tog sig efter paus (intrycket beror på var man sitter).

Två omväxlande timmar (plus paus) och traditionen återkommer lika säkert som tomten 2014.

Göran Holmquist

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *