Gunhild Carling: “Det är ju så märkvärdigt”


Från jazzklubben Cleopatra’s Needle i New York till Konserthuset i Västerås. Gunhild Carling kastas från det ena musikaliska uppdraget till det andra. “Det är som en dröm”, säger hon.

Bildmaterial
Det är ingen skillnad på att spela i New York och i ett svenskt konserthus. “Det är samma sak över hela världen. Det går ut på att plantera inspiration hos publiken”, säger Gunhild Carling.
PONTUS HÖÖK

Gunhild Carling är på väg att boka in spelningar i New York. “De är intresserade av att jag ska köra min varieté på Broadway. Det känns häftigt.”
PONTUS HÖÖK

Visa alla 4 bilder.

NÖJE. Klockan är tjugo över fyra på morgonen när en nästintill segerrusig Gunhild Carling ringer upp från sitt hotellrum i New York. Hon har precis gjort en lyckad spelning på en välkänd jazzklubb på Broadway i New York.
– Det var sjukt roligt. När bandet före mitt spelade satt publiken och pratade, de lyssnade inte så mycket. Så fort jag började spela blev det alldeles knäpptyst. Det var jättespännande, säger hon.
Gunhild Carling är på blixtvisit i New York för att gå på möte med en artistbokare. Bollen rullar just nu snabbt för artisten från Stockamöllan.
Det var så sent som i maj i år som hon gav en konsert för då Sverigeaktuelle ex-presidenten Bill Clinton på hotell Hilton i Malmö. Bill Clinton, som även han spelar trombon, imponerades stort av Gunhild Carlings jazziga toner.
– Det är ju så märkvärdigt. Jag fick så mycket credit av honom personligen att jag bara stod där helt chockad. Jag tänkte att han måste mena någon annan, säger hon och fortsätter:
– Bill Clinton är född i New Orleans och har i sin position varit lite av en amassadör för jazzen. Han vet vad han pratar om.
Gunhild Carling delade ut en hög dvd:er som Clintons entourage kunde ta med sig hem till USA. Någon större respons väntade hon sig dock inte. Men faktum är att det har väckts ett intresse för den multibegåvade artisten och låtskrivaren “over there”.
Bland annat förs det samtal om ifall hennes varieté ska sättas upp på anrika Apollo Theatre eller Carnegie Hall.
– Det är som en dröm. Apollo är en fin, ärevördig teater. Min föreställning skulle göra sig så bra där. Min musik har ju sitt ursprung i Harlem, den har bara varit hemma i Skåne och vänt.
Att satsa på en utlandskarriär har Gunhild Carling aldrig riktigt tänkt på att göra. Redan nu spelar hon ofta på olika festivaler runt om i Europa, särskilt sommartid. Men mest håller hon sig i Sverige.
– Jag gör lite här och lite där. Jag trivs med att turnera runt i landet. Huvudsaken är att det känns bra. Det ena brukar ge det andra.
Trots allt är USA-satsningen ett stort steg. Gunhild Carling säger att hon är helt överraskad av intresset. Samtidigt tror hon att världen är redo för hennes medryckande swing.
– Om man gör en bra grej och det känns äkta finns det inget att tveka på. Då kan man stå med båda fötterna på jorden.
På onsdagskvällen framträder hon i Västerås tillsammans med Christer Sjögren och Lotta Engberg. Fram till 22 december är hon nämligen en av de medverkande i dansbandsrävarnas julkonsert.
Efter årsskiftet är det sedan dags för Gunhild Carling, Carling Big Band och danstruppen Harlem Hot Shots att ge sig ut på vägarna med sin varieté.
– Jag har varit hemma mycket under hösten. Jag har komponerat massor av nya låtar. Det blir nya arrangemang och nytt material, men i samma genre.
Den 4 januari är det premiär för Gunhild Carlings varieté på Lunds stadsteater. 13 januari ges den på Helsingborgs konserthus.
Jenny Petersson
jenny.petersson@hd.se
042-489 91 92

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *